5.10. Chiemsee marathon

Chiemsee 2007 očima Ostraváka.

S malým zpožděním několik postřehu s letošního sportovního klání na Chiemsee. Ono to doktorům trvá čím dál delší dobu, než mně po sezoně dají dohromady, než mně zdrátujou a sešijou. Letos to trvalo nějak dýl. Nějak nechápu ženské, že jdou do podobných akcí dobrovolně, ještě za to zaplatí, jenom pro pocit, že budou vypadat líp – tedy možná. Ale k věci.
Malebné prostředí jezera Chiemsee, neuvěřitelně čistá voda, na jihu lemované Alpami, přivítalo českou výpravu to hned dvou závodu Bavaria masters a tradičního Insel marathonu. V závodní sestavě rodinka Kučerů, bří. Pavel a Roman Hrubí, bří. Radim a Pavel Kamenšti, Pavel Hartmann, Karel Lavický, Pepa König, Kuba Slíva, Venca Vaněk a moje maličkost. Netradiční byl pro změnu termín, kdy pořadatele sloučili další dva závody do jedné šňůry a posunuli termín o dva týdny dopředu. Všichni jsme očekávali, že počasí bude posunutí termínu respektovat – už jsem zažil v původním termínu /polovina října/, od opalovačky v plavkách až po ranní probuzení v zasněženém stanu. Ale všechno opět jinak. Těch překvapení bylo malinko více, ale postupně.
 
Tím prvním a poměrně bez výstrahy, bylo sdělení, že oproti jiným ročníkům se kemp platí. To by až tak nevadilo, startovné bylo nižší, ale skutečná bomba byl přístup vedení kempu. To chtělo zažít na vlastní kůži. Obyvatelka domečku na kuřích nohách v jedné známé pohádce byla proti ní v chování skutečná dáma. Část Čechů „dotyčná", vyvenčila do nejvzdálenějšího konce kempu, nejdále od vody jak to šlo, pochopitelně bez kontaktu s veškerým děním.
Tím dalším nemilým překvapením bylo páteční počasí, vítr 3-5 m/s, vytrvalý déšÅ¥ a hrozná kosa. Nejvýše se teploměr doškrábal během dne, ani né k 9o C. Start první roz. na 12.00 s tím, že se odjede maximum. Bavaria masters se jel pouze pro staré pány ve třídách M35, M45 a M55. V závodě jsme měli celkem 7 želízek v ohni. Naprosto časově dostatečně stanovený start první roz. jsme všichni stihli. Určitě by nikdo, kdo zná trošku dění ve třídě RAC neuhádl, kdo jej nestihnul. Jenom doufám, že genetika má svoje vyjímky. To pro případ, že by jsme náhodou měli svého reprezentanta na OH v Číně. Dotyčný, nejenom že přijel pozdě, ale dokonce se mu nepodařilo jaksi řádně objet startovací bojku, takže DNS. Traťˇ, 3x klasický trojúhelník, raum v délce asi 40m . Na trati bylo značně nepřehledno, všechny kategorie jely dohromady. RAC 9,5 RAC 7,5 včetně Formuli. Vítr pomalu během dne klesal, na rozdíl od deště který sílil a teplota né a né stoupat.
Odjeli jsme celkem tři roz. s výrazným českým úspěchem . Formule si ani neškrtly, takže pro Vencu pěkný výlet.
Nejlepší Pepa König celkově v RAC vyhrál tzn. i jednička v kat. M35. Já celkově třetí tzn. v M55 první. Všichni do jednoho jsme byli rádi, že máme tento závod za sebou. Trvalý déšÅ¥ a navíc doslova utopený náš zapomenutý kout kempu, vyvážil večerní příjemný raut s posezením ve stanu.
Ranní probuzení podstatně příjemnější. Počasí – přestalo pršet a teplota se pomalu škrabala nahoru. Vítr trvale dolů. Porada před startem . Tentokrát jsme měli těch českých želízek v ohni celkem 10 v RAC 9,5 a Radim startoval v RAC 7,5. Foukal JZ, takže krátká stoupačka směrem k loděnici a pravobokem kolem všech tří ostrovů a závěr asi 6km stoupačka levobokem do cíle.
58 lodí na startu v kat. RAC 9,5 RAC 7,5 a OK – solidní maso. Start , vítr kolem 4m/s, dokonce ti první v trysce mezi ostrovy se vezli ve skluzu. Naštěstí počasí bylo nepoměrně příjemnější a hlavně bez deště, ale vítr nás trvale opouštěl. Po první bojce se závodní pole zapojilo do vláčku a nastal klasický windsurfing – pumpovačka do úmoru. Po první boji jsme na tom byli, společně s Petrem ml. a Radimem dobře. Během bočáku na praváka před ostrovem, s drobným osobní m handicapem, mě předjeli Karel, Petr st. a Pepa. Zaďák mezi ostrovy, točna a dlouhá stoupačka do cíle. Vítr chvílemi k nule – žádná cesta zpátky. Pumpa a nic než pumpa. Naštěstí na leváka, takže už to šlo líp. Během poslední stoupačky se nám s Pepou podařilo předjet poměrně dost soupeřů a konečně cíl – vyprahlý jak step. Vidina Radegastu mi dodala sílu dojet až do kempu. Lupnul jsem je hned tři. Sprcha a zasloužený odpočinek. Půlka závodu za námi.
Ale ouha – další překvapení, opět bez výstrahy, na poslední chvíli do naší zapomenuté části kempu, doběhla Hanka Königová s „dobrou" zprávou, jede se další roz. Bavaria Masters . Rozhodnutí komise, které postrádalo jakoukoliv logiku. Závod byl odjetý. Jediné vysvětlení, že Pepa nějak překážel na první místě a to přece nejde. Vítr skoro nula, tři hodiny tvrdé pumpovačky, tři piva v sobě, ideální stav bojovat o přední umístění. Moje lepší já opět prohrálo. Přesto, že jsem měl možnost postoupit celkově v RAC na druhé místo – jeli chlapci beze mne. Start ve větru 0,5 m/s cíl 0,0 m/s. Tím, že jsem měl možnost vidět poslední roz. ze břehu, v duchu jsem začal odprošovat naše rozhodčí. Vítr totálně lehnul a následoval zajímavý tah komise. Žádné zrušení. Po druhé stoupačce se na člunu u bílé bojky objevil nějaký prápor a rázem byl z něho cílová lod´. Bez jakékoliv vlajkové nebo zvukové signalizace o změně na člunu rozhodčích. Někteří závodníci se dozvěděli o svém průjezdu cílem až na břehu .
Ale k celkovým výsledkům v Bavaria masters . Ze žhavých želízek se na závěr stala kvalitní ocel Made in Czech.
V Bavaria masters RAC Pepa Kénig celkově 1. místo, v M35 první místo. Já jsem spadnul celkově na 4.místo, ale v M55 jsem uhrál první místo. Petr Kučera st. se dotáhl celkově na 5. místo v M55 druhý. Roman Hrubý celkové na 8. místě v M45 třetí. Chápu, že se to místním asi nelíbilo. Jenom jsem čekal, jestli náhodou nevyhlásí další roz. v neděli po vyhlášení.
Večer opět poměrně povedené posezení ve stanu s rautíkem. Předpověďˇ na neděli špatná – slabý vítr. Pro některé se předpověď naštěstí nesplnila dopadlo to ještě hůř vítr žádný. 12.30 hod ofic konec závodu.
Tak jak jsme místní načli umístěním v BM, celkové naše výsledky v maratónu je asi musely dorazit.
Ve třídě Rac 9,5 absolutně vyhrál Petr Kučera ml. Petr Kučera st. skončil na celkově 3. místě v M55 první , Karel Lavický celkově 5. místo, v mladých 3. místo já celkově 6. místo, v M55 druhý, Pepa König celkově 7. místo, v M35 první, Pavel Kamenský celkově 8. místo a Kuba Slíva celkově 10. místo, Pavel Hrubý celkově 11. místo, v M35 druhý, Roman Hrubý celkově 12. místo. V M45 druhý. Do 12. místa dojelo 9 Čechů. A aby toho nebylo málo Radim Kamenský celkově zvítězil v RAC 7,5.
A pro úplné dokreslení výsledku Petr Kučera ml. mezi všemi, včetně OK, dojel na třetím místě, hned za Hoekstrou a Pucíkem na šídlech s velkou plachtou a Radim Kamenský se celkově s 7,5 plachtou , propumpoval na celkové 6. místo. Hluboká poklona.
Odpoledne poněkud chaotické vyhlášení výsledků a alou domů k maminkám. Tak příští rok nevím, jestli se tam někdy dočkáme větru, ale když už nic je tam pěkně. Luboš Mielec

http://test.funlife.cz/cwa/images/data/photos/chiemsee/2008-01-10-20-42-18.jpg http://test.funlife.cz/cwa/images/data/photos/chiemsee/2008-01-10-20-42-31.jpg http://test.funlife.cz/cwa/images/data/photos/chiemsee/2008-01-10-20-42-46.jpg

http://test.funlife.cz/cwa/images/data/photos/chiemsee/2008-01-10-20-43-00.jpg http://test.funlife.cz/cwa/images/data/photos/chiemsee/2008-01-10-20-43-15.jpg http://test.funlife.cz/cwa/images/data/photos/chiemsee/2008-01-10-20-43-29.jpg

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..