Viganj 2024 MČR Slalom / Formula Foil

Minulý týden se v chorvatské Viganji na poloostrově Pelješac konaly dvě mistroství České republiky, které pořádala ČWA. 


Nejprve se od soboty do úterý závodilo ve slalomu, v lodních třídách Foil open, Wing foil a Techno293 slalom.
Během 4 dnů se podařilo odjet všechny plánované eliminace a na startu se sešlo celkem 53 závodníků v těchto třech lodních třídách.
Trať byla postavena formou down wind slalomu na 4 bóje.

V lodní třídě foil open si bezkonkurenčně vedl a titul Mistra ČR získal David Drda před Jakubem Zímou a juniorem Šimonem Skřepkem.

V ženách byla nejlepší Nela Sadílková před Kateřinou Altmannovou a Kristýnou Piňosovou.

Juniory s přehledem ovládl Šimon Skřepek před Nelou Sadílkovou a Františkem Burdou.

Historicky první mistrovství republiky se podařilo odjet lodní třídě wing foil, kde na startu bylo 19 závodníků. Tento historicky první titul mistra republiky pro sebe urval Roman Urbánek před donedávna ještě reprezentantkou ve windsurfingu Kristýnou Chalupníkovou a velkým propagátorem této lodní třídy Miloslavem Chalupníkem.


Juniory ovládla windsurfařka Klára Chalupníková před Vítězslavem Šímou a Viktorem Václavem.

Ve třídě techno293 závodili nejmladší junioři, kde si nejlépe vedla Nicol Quittnerová před Inou Bauerovou a Kristýnou Štěpánkovou. 

Ve středu byl den volna.
Od čtvrtka se začalo závodit ve třídě Formule foil, IQ Foil a IQ Foil Youth & Junior.
V tomto závodě se závodí na trati up and down, to znamená nahoře jedna bóje a dole brána na dvě kola.
Na startu se sešlo 31 závodníků.
Závod byl vypsán na 16 rozjížděk, které se podařilo odjet již za tři dny a proto mohl být v sobotu večer závod slavnostně ukončen.
Větrné podminky byly naprosto skvělé, střídal se slabý, střední i silný vítr.
Celkové pořadí i třídu IQ Foil ovládl opět bezkonkurenčně David Drda a potvrdil svoji skvělou formu. Na druhé místo se nečekaně dokázal probojovat junior Šimon Skřepek, který i přes handicap juniorského IQ foilového vybavení porazil stálici Jakuba Zímu a ukázal, že jeho forma a výkonnost se velmi zlepšuje. Na Jakuba Zímu zbylo třetí místo a titul vícemistra v seniorské třídě iq Foil a třetí místo v seniorské třídě získal Jan Kuchař.


Mezi ženami byl od první rozjížďky neuvěřitelně vypjatý boj a kromě Kateřiny Švíkové jsme měli na startu to nejlepší co můžeme v olympijském IQ foilu nabídnout. 
Všechny čtyři české reprezentantky, které byly na startu se v závodě přetahovaly o každý bod.
Z tohoto souboje a nakonec vítězně titul mistrině republiky získala věkem ještě juniorka Nela Sadílková před Kateřinou Altmannovou a Kristýnou Piňosovou. Na skvělou Báru Švíkovou zbylo čtvrté místo.


V juniorech iq foil y&j vyhrál s obrovským náskokem Šimon Skřepek před Vojtěchem Kaczurem a Františkem Burdou.


Celkově se Viganj opravdu vydařila a závodilo se každý den za skvělých podmínek. Opět se ukázalo, že pořádat mistrovství České republiky těchto lodních tříd v zahraničí na kvalitních vodách a větru má smysl i přes zvýšené finanční náklady a je to správná cesta.

Děkujeme všem kteří se na pořádání tohoto závodu podíleli a zejména dobrovolníkům na člunech a na břehu u zpracování výsledků, kteří obětovali svoji dovolenou ve prospěch tohoto závodu.

Tak snad za rok zase na MČR někde u moře. Váš prezident Skřepíno

Zajímavé foto ze závodu ve slalomu zde https://drive.google.com/drive/folders/17pK10_odY8lLrqNXgobCyERmr57_QDhK?usp=sharing

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..